اسید بوریک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

اسید بوریک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

اسید بوریک یا تری اکسو بوریک اسید، اسیدی با فرمول شیمیایی H3BO3 و چگالی 1.435g/cm3 است. اسید بوریک اغلب با بوراکس اشتباه گرفته می شود. اگرچه هر دو ترکیباتی هستند که عنصر اصلی آنها بور است، اما نباید آنها را اشتباه گرفت.

اسید بوریک در طبیعت، به مقدار کم و عمدتاً در مناطق آتشفشانی یافت می شود. همچنین می توان آن را از مواد معدنی دیگر مانند بوراکس و بوراسیت از طریق فرآیندهای شیمیایی به دست آورد. به شکل کریستال های بی رنگ یا پودر سفید رنگی که در آب حل می شود، وجود دارد. این اسید در آب دریا، درختان و میوه ها یافت می شود. هنگامی که به عنوان یک ماده معدنی به وجود می آید، ساسولیت نامیده می شود.

روش تولید اسید بوریک

از طریق بوراکس

از درمان محلول غلیظ داغ بوراکس با اسید کلریدریک یا اسید سولفوریک به دست می آید. محلول به دست آمده پس از غلیظ و سرد شدن کریستال های اسید بوریک می دهد.

با هیدرولیز ترکیبات بور

این ترکیب را می توان با هیدرولیز ترکیبات بور مانند هالیدها، هیدریدها و نیتریدها نیز تهیه کرد.

از طریق کلمنیت

این ماده با عبور دی اکسید گوگرد از محلول معدنی کلمنیت در آب جوش به دست می آید. محلول حاصل پس از سرد شدن کریستال های اسید بوریک را می دهد در حالی که بی سولفیت کلسیم که در آب بسیار محلول است در مایع مادر باقی می ماند.

ویژگی های اسید بوریک

اسید بوریک یک جامد کریستالی سفید با ظاهر صابونی نرم با چگالی کم 1.48 گرم در سانتی‌ متر است. در آب سرد کمی حل می شود اما در آب گرم نسبتاً محلول است.

این ماده به عنوان یک اسید مونوبازیک بسیار ضعیف عمل می کند. به عنوان یک پروتون دهنده یعنی اسید پروتونیک عمل نمی کند. به دلیل اندازه کوچک بور و حضور تنها 6 الکترون در لایه ظرفیتی آن، B(OH)3 مانند اسید لوئیس رفتار می کند، با پذیرش یک جفت الکترون از یون  OHآب و در نتیجه یک پروتون آزاد می کند. این ترکیب شیمیایی با حرارت دادن، آب را در سه مرحله مختلف در دمای مختلف از دست می دهد و در نهایت تری اکسید بور تولید می کند.

ساختار اسید بوریک

در اسید بوریک، واحدهای مسطح BO3 بوسیله پیوندهای هیدروژنی نامتقارن به هم متصل می شوند تا ساختار لایه ای ایجاد کنند. لایه های مجاور در کریستال ها توسط نیروهای جاذبه ضعیف در کنار هم نگه داشته می شوند. فاصله بین هر دو لایه متوالی 318 pm است. به دلیل نیروهای جاذبه ضعیف، یک لایه می تواند روی دیگری بلغزد. این باعث می شود این ترکیب نرم و صابون مانند باشد.

 

کاربردهای اسید بوریک

کاربردهای اصلی اسید بوریک به شرح زیر است:

کاربرد در حشره کش ها

این ترکیب به عنوان یک حشره کش برای مبارزه با حشرات در خانه به خصوص در آشپزخانه برای از بین بردن سوسک ها بسیار موثر است. همچنین  برای از بین بردن موریانه ها، کک ها و غیره استفاده می شود. هنگام نگهداری در خانه، باید دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار گیرد.

کاربردهای صنعتی

صنعت جایی است که این ماده  بیشترین کاربرد را دارد. کاربرد اصلی آن در ساخت فایبر گلاس است، محصولی که در ساخت تعداد زیادی از محصولات استفاده می شود. به دلیل ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آن در جواهرات، کپسول های آتش نشانی، جوشکاری، دینامیت، مواد شوینده و صابون، سرامیک، چینی، صنایع هسته ای و غیره نیز استفاده می شود.

کاربردهای دیگر اسید بوریک

این ترکیب کاربردهای مختلفی دارد، مانند درمان چوب (برای جلوگیری از آسیب های ناشی از قارچ ها و حشرات)، همچنین ترکیب آن با روغن های معدنی و گیاهی آن را به روان کننده ای عالی تبدیل می کند. در صنعت متالورژی برای آلیاژها، تصفیه و سخت شدن فلزاتی مانند آهن، فولاد، آلومینیوم و غیره استفاده می شود و در صنایع شیمیایی کاربردهای فراوانی دارد که عمدتاً به عنوان تنظیم کننده pH به عنوان یک اسید ملایم در نظر گرفته می شود. همچنین به طور گسترده ای در نظافت منزل استفاده می شود، برای سرامیک ها و کاشی ها، به عنوان سفید کننده در شستشوی لباس ها و تمیز کردن لوازم آشپزخانه بسیار خوب است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *