پرلیت نوعی عایق است که از سنگ های آتشفشانی ساخته می شود. سنگ های مورد استفاده برای ساخت پرلیت دارای محتوای آب بالایی هستند که به ایجاد مقادیر زیادی حفره هوا در هنگام گرم شدن در سنگ کمک می کند. این سلول های هوا پرلیت را به یک عایق عالی تبدیل می کنند و مقاومت حرارتی بالایی به آن می دهند. در ابتدایی ترین حالت، این ماده ظاهری سفید گچی دارد و معمولاً به شکل گلوله های کوچک یا گرانول است.
بسیاری از سازندگان و صاحبان خانه ها برای جلوگیری از جریان هوای ناخواسته در دیوارها، سقف ها و فونداسیون ها به عایق پرلیت متکی هستند. این ماده به ویژه به عنوان نوعی عایق زیر شیروانی با پر کردن شل محبوب است. عایق پرلیت علاوه بر بهبود مقاومت حرارتی، صدای ناخواسته را نیز مسدود می کند تا داخل خانه را ساکت تر نگه دارد. برخلاف اشکال جایگزین عایق، پرلیت همچنین سطح نسبتاً بالایی از مقاومت در برابر آتش را ارائه می دهد و به کند کردن گسترش گرما و شعله کمک می کند.
مقاومت حرارتی بالای عایق پرلیت آن را به گزینه ای عالی برای کسانی که به دنبال بهبود رتبه های بهره وری انرژی در خانه یا ساختمان هستند تبدیل می کند. عایق بندی مناسب می تواند هزینه های گرمایش و سرمایش را کاهش دهد و با کاهش انرژی اتلاف شده به حفاظت از محیط زیست کمک کند. عایق بندی موثر همچنین راحتی کلی ساکنان را بهبود می بخشد و به از بین بردن بادهای سرد کمک می کند.
انواع پرلیت ساختمانی
عایق پرلیت را می توان به اشکال مختلف یافت. دانه های پرلیت ممکن است به مخلوط بتن اضافه شود تا عایق بتن در هنگام خشک شدن بهبود یابد. همچنین ممکن است به عنوان یک ماده پرکننده شل در حفره های بلوک های بنایی استفاده شود. برخی از تولیدکنندگان حتی پرلیت را به صورت ورق فشرده ارائه می دهند تا بتوان از آن به جای عایق فوم سفت و سخت در دیوارها یا سقف ها استفاده کرد. حتی ممکن است پرلیت به مخلوط آسفالت روی سقف آسفالت استاندارد اضافه شود تا عایق و مقاومت در برابر آتش را بهبود بخشد.
در خارج از صنعت ساخت و ساز، عایق پرلیت اغلب در کاربردهای با دمای بسیار پایین استفاده می شود. ممکن است برای ردیف کردن یخچال ها برای نگهداری مواد غذایی یا برای ساخت کامیون هایی که برای حمل و نقل کالاهای منجمد استفاده میشوند، استفاده شود. پرلیت همچنین به عنوان یک عایق محبوب در کاربردهای برودتی و تحقیقات پزشکی عمل می کند.
کاربرد پرلیت در ساختمان سازی
در جداسازی کف، اغلب تمایل به کاهش وزن وجود دارد. استفاده از بتن پرلیت بر روی بتن های باربر، فولاد و موارد مشابه باعث کاهش وزن می شود. در مقایسه با بتن معمولی، 50 درصد وزن اغلب کاهش می یابد.
بتن پرلیت به عنوان یک لایه تکمیلی به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد، به دلیل وزن کم و کارایی خوب، بتن پرلیت 40 تا 50 میلی متر کاهش خوبی در انتقال صدا ایجاد می کند.
بتن پرلیت برای عایق حرارتی و عایق آتش در سازه های سقف مسطح استفاده می شود. غالباً بتن پرلیت بر روی صفحات فولادی پروفیلی به ضخامت 50 تا 100 میلی متر ریخته می شود. ساخت ساندویچی از بتن پرلیت و پلی استایرن نیز استفاده می شود.
عناصر دیوار و بلوک های ساختمانی از بتن پرلیت ساخته می شوند. المان های دودکش برای کوره ها نمونه هایی هستند که در آنها از دوام بتن پرلیت در دماهای بالا استفاده می شود. در اینجا بتن پرلیت به تنهایی یا همراه با افزودنی های دیگر مانند پوکه استفاده می شود.
مزایای پرلیت
یکی از مزایای اولیه پرلیت وزن سبک آن است که امکان استفاده از آن را در کاربردهای مختلف فراهم می کند. برخلاف برخی دیگر از عایق های رایج، پرلیت فقط حاوی مواد معدنی است. این بدان معنی است که در برابر رطوبت، پوسیدگی و حتی موریانه ها و سایر آفات مقاوم است. مقاومت طبیعی پرلیت در برابر رطوبت، مشکلات مربوط به کپک و قارچ را که اغلب می تواند انواع دیگر عایق ها را آزار دهد، از بین می برد.
پرلیت در واقع یک شیشه آتشفشانی سیلیسی است. شیشه آتشفشانی زمانی ایجاد می شود که ماگما به سرعت سرد شود. هنگامی که پرلیت در طی فرآوری در دمای بالا گرم می شود، ماده از چهار تا 20 برابر حجم خود منبسط می شود. مواد سنگ منبسط شده و خرد شده معمولاً در مخلوط های گلدان و خاک استفاده می شود، هوادهی خوبی را در اطراف ریشه های گیاه فراهم می کند، مواد مغذی و رطوبت را نگه می دارد و به خوبی زه کشی می کند.